Gastronomia

W oparach absurdu rodzi się historia miłości Gastronoma do kebaba. Namiętne uczucie, jakim zapałał kucharz do kawałka mięsa, jest groteską na filmy grozy klasy D. Gastronom niczym dr Frankenstein lub Pigamlion tworzy z mięsa kochankę swoich marzeń. Spragniony miłości jest w stanie posunąć się nawet do morderstwa.
W karykaturalnej postaci Gastronoma odnajdujemy jednak cechy nieszczęśliwego, pożądającego akceptacji mężczyzny. Przedstawienie, przepojone czarnym humorem, zdaje się być komicznym wyolbrzymieniem miłosnych uniesień.


Twórcy spektaklu:

scenariusz, reżyseria i choreografia: ALEKSANDER SOBISZEWSKI
scenografia i kostiumy: ALEKSANDRA STAWIK i MICHAŁ DRACZ
opracowanie materiału muzycznego: ROMAN REGA
produkcja materiału video: JAKUB LECH

OBSADA

Gastronom – RADOMIR PIORUN (gościnnie)
Kobieta z kebabu – MATEUSZ KOWALSKI
Kucharze – MARIUSZ SIKORSKI, ZBIGNIEW SZYMCZYK, MAREK OLEKSY (gościnnie),
ARTUR BORKOWSKI, KRZYSZTOF ROSZKO (gościnnie)
Kucharki – ANETA PIORUN (gościnnie), MARIA GRZEGOROWSKA
Kobiety – ANNA NABIAŁKOWSKA, KATARZYNA SOBISZEWSKA (gościnnie), MONIKA ROSTECKA (gościnnie), AGNIESZKA KULIŃSKA, PAULINA JÓŹWIN
Hindus – KRZYSZTOF ROSZKO (gościnnie)
Marlena Dietrich – ANNA NABIAŁKOWSKA
Lumpenmiśki – KATARZYNA SOBISZEWSKA (gościnnie), PAULINA JÓŹWIN, AGNIESZKA KULIŃSKA, MARIA GRZEGOROWSKA, ANNA NABIALKOWSKA, ANETA PIORUN (gościnnie), MONIKA ROSTECKA, ARTUR BORKOWSKI, KRZYSZTOF ROSZKO, MARIUSZ SIKORSKI, MATEUSZ KOWALSKI, ZBIGNIEW SZYMCZYK

 

Obsługa techniczna sceny w trakcie przedstawienia:
Montażysta, kierownik techniczny: Krzysztof Kowalski
Garderobiany: Włodzimierz Karabanowicz, Adam Mickiewicz
Realizacja światła: Bartłomiej Jan Sowa, Jakub Frączek
Realizacja dźwięku: Szymon Tomczyk

 

CZAS TRWANIA: 70 minut (bez przerwy)


Premiera:
22 sierpnia 2008 podczas Międzynarodowego Festiwalu Sztuki Mimu w Warszawie, Teatr na Woli